espa epixierisiako 2014-2020

Τραπεζαρία – Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Πριν μερικές δεκαετίες, το μόνο γνωστό δωμάτιο ήταν το σαλόνι. Δεν υπήρχαν ακόμα όροι όπως τραπεζαρία, αλλά στο μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού, μπροστά από τον καναπέ ή τον γωνιακό καναπέ, υπήρχε ένα μεγάλο τραπέζι γύρω από το οποίο μαζευόταν όλη η οικογένεια για γιορτές, επετείους και άλλες περιστάσεις. 

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Τα χρόνια έχουν περάσει, η διακόσμηση εσωτερικών χώρων έχει γίνει πιο μοντέρνα και τα σαλόνια έχουν γίνει τραπεζαρίες. Μόνο το όνομα έχει αλλάξει γιατί ο σκοπός μένει ίδιος. Σήμερα όμως, βλέπουμε μια ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ του χώρου χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης (το σαλόνι) και του χώρου για φαγητό (την τραπεζαρία). Άσχετα από τη διαρρύθμιση του σπιτιού, υπάρχει ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των δύο χώρων και ο καθένας είναι διαμορφωμένος με συγκεκριμένο τρόπο.

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τη διαμόρφωση της τραπεζαρίας, τα έπιπλα, αλλά και τη σημασία των αξεσουάρ σε αυτόν τον χώρο.

Πώς να διαχωρίσεις την τραπεζαρία από το σαλόνι

Στα μεγάλα σπίτια υπάρχει η δυνατότητα να έχεις τραπεζαρία σε ξεχωριστό δωμάτιο, κοντά στο σαλόνι ή/και την κουζίνα. Τα νεότερα διαμερίσματα συνήθως έχουν έναν μεγάλο ανοιχτό χώρο που σου επιτρέπει να τοποθετήσεις την τραπεζαρία ξέχωρα από τον χώρο όπου βρίσκονται ο καναπές, οι πολυθρόνες και η τηλεόραση. Στις γκαρσονιέρες ή τα μικρά διαμερίσματα είναι πιο δύσκολο να δημιουργήσεις χώρο για φαγητό έξω από την κουζίνα, αλλά δεν είναι αδύνατο.

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Δες μερικές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να διαχωρίσεις την τραπεζαρία από τους άλλους χώρους του σπιτιού.

Πλαισίωσε οπτικά το τραπέζι με ένα κομψό χαλί

Το χάλι οριοθετεί οπτικά τον χώρο, προσθέτει γοητεία και ζεστασιά στο δωμάτιο, και αναδεικνύει το τραπέζι. Είναι πολύ χρήσιμο ειδικά όταν το τραπέζι και οι καρέκλες είναι στην ίδια απόχρωση με το παρκέ.

Διάλεξε ένα χαλί σε χρώμα που να κάνει αντίθεση αλλά που να είναι αρμονικό με τη χρωματική παλέτα της τραπεζαρίας. Πρόσεξε και το μέγεθός του: το χάλι της τραπεζαρίας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να μπορούν να κινούνται οι καρέκλες χωρίς να χτυπούν στις άκρες του.

Η επιλογή αυτή είναι ιδανική για γκαρσονιέρες και μικρά σαλόνια όταν θέλεις να δημιουργήσεις ένα χώρισμα για την τραπεζαρία, καθώς δεν πιάνει χώρο και δεν εμποδίζει το βλέμμα.

Χρησιμοποίησε μια ραφιέρα σαν χώρισμα

Οι ραφιέρες με επίπεδα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χωρίσεις ένα δωμάτιο χωρίς να μειωθεί η αίσθηση του ανοιχτού χώρου. Μια άλλη επιλογή είναι ένα παραβάν ή ένα διακοσμητικό διαχωριστικό χώρου. Αν επιλέξεις μοντέλα με διάτρητο σχέδιο, επιτρέπουν το φως να περνάει και έχουν ένα μοναδικό οπτικό εφέ.

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Αυτή η εναλλακτική είναι κατάλληλη για μια διαρρύθμιση σε ανοιχτό χώρο. 

Διαμόρφωσε την τραπεζαρία και το σαλόνι σε διαφορετικά στυλ 

Για να μπορέσεις να διαχωρίσεις δύο μέρη ενός μεγάλου δωματίου μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά στυλ διακόσμησης, αλλά μην ξεχάσεις να τα συνδυάσεις με ένα στοιχείο που να τα συνδέει. Για παράδειγμα, μπορείς να διαμορφώσεις το σαλόνι με μινιμαλιστικό στυλ και στην τραπεζαρία να προσθέσεις στοιχεία από βιομηχανικό ή ρουστίκ στυλ, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Το συνδετικό στοιχείο μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί με υφάσματα: διάλεξε διακοσμητικά μαξιλάρια για τον καναπέ και μαξιλάρια για τις καρέκλες της τραπεζαρίας, όλα στην ίδια χρωματική παλέτα.

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Τα έπιπλα της τραπεζαρίας

Τα έπιπλα για την τραπεζαρία είναι διαφορετικά μόνο σε σχέση με το στυλ σχεδιασμού. Έτσι, σε κάθε χώρο που προορίζεται για φαγητό θα βρεις τα παρακάτω στοιχεία:

  • Το τραπέζι

Θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος για τον διαθέσιμο χώρο. Το τραπέζι με επέκταση είναι χρήσιμο στις γκαρσονιέρες ή αν δεν θέλεις το τραπέζι να πιάνει πολύ χώρο όταν δεν το χρησιμοποιείς. Τα στενά μοντέλα τραπεζιών τραπεζαρίας είναι ιδανικά γιατί προσφέρουν αρκετές θέσεις χωρίς να πιάνουν πολύ χώρο. Επιπλέον, βοηθούν τη συνομιλία και δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα.

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση
  • Οι καρέκλες

Τις επιλέγεις με βάση το ύψος του τραπεζιού και το επίπεδο άνεσης που προσφέρουν. Μπορείς εύκολα να παίξεις με τον σχεδιασμό γιατί η μοντέρνα τάση σου επιτρέπει να συνδυάσεις πολλά είδη καρέκλας. Το μόνο που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι οι αναλογίες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να συνδυάσεις ψηλές με κοντές καρέκλες. Αν έχεις καρέκλες που είναι μέρος σετ και θέλεις μια γρήγορη αλλαγή, μπορείς να τις ανανεώσεις με μαξιλάρια σε χαρούμενα χρώματα.

  • Ο μπουφές

Είναι προαιρετικός, ειδικά αν στήνεις τραπεζαρία σε μικρό σαλόνι. Όμως, σε μεγάλους χώρους, ο μπουφές στην τραπεζαρία είναι μια εκλεπτυσμένη προσθήκη. Μπορείς να τον επιλέξεις με βάση το στυλ διακόσμησης της τραπεζαρίας και να αποθηκεύσεις εκεί πορσελάνινα σερβίτσια, μαχαιροπίρουνα, και τα διάφορα τραπεζομάντιλα και άλλα αξεσουάρ, για να τα έχεις εύκαιρα όταν έρχονται οι καλεσμένοι σου.

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Τα αξεσουάρ για τα γεύματα

Καθώς η τραπεζαρία είναι ένας χώρος που προορίζεται για όμορφες στιγμές με οικογένεια και φίλους, ένας χώρος που τον χρησιμοποιείς όταν θέλεις να γιορτάσεις κάτι ή όταν απλά θέλεις να εντυπωσιάσεις τους οικείους σου με μια πρόσκληση σε σπιτικό γεύμα, η προσωποποίηση έχει μεγάλη σημασία. Μια πρωτότυπη και φιλόξενη διακόσμηση μπορεί να συμπληρωθεί με αξεσουάρ διαλεγμένα με φροντίδα.

Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση
  • Τοποθέτησε ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια και μερικά κεριά πάνω στο τραπέζι, για να δημιουργήσεις μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.
  • Αν η τραπεζαρία είναι κοντά σε παράθυρο, μπορείς να το διακοσμήσεις με βάση τα χρώματα που έχει το τραπεζομάντιλο, οι πετσέτες ή τα μαξιλάρια στις καρέκλες. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχεις ένα κόκκινο βαμβακερό τραπεζομάντηλο θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλεις κόκκινες βαμβακερές κουρτίνες στο παράθυρο. Μπορείς να πετύχεις ένα ταιριαστό λουκ αν έχεις λίγο κόκκινο στο σχέδιο της κουρτίνας. Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη γνωρίζεις, οι κανόνες της διακόσμησης μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Έτσι, το μόνο που έχει σημασία τελικά είναι να σου αρέσει το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν δεν έχεις συνδυάσει τέλεια τις κουρτίνες με τα υπόλοιπα υφάσματα της τραπεζαρίας.
  • Μην ξεχνάς και τον φωτισμό – ένας πολυέλαιος πάνω από το τραπέζι δημιουργεί ρομαντική ατμόσφαιρα, και το φυσικό φως ενισχύει την όρεξη. Έτσι ίσως η καλύτερη επιλογή για τις κουρτίνες να είναι ένα διαφανές και ελαφρύ υλικό, όπως η δαντέλα.
  • Μπορείς να διακοσμήσεις και τους τοίχους, ειδικά αν είναι λευκοί και απλοί. Καθώς είναι ένας χώρος για φαγητό, μπορείς να επιλέξεις πίνακες και διακοσμητικά τοίχου με θέμα τη γαστρονομία.
Τραπεζαρία - Πώς να δημιουργήσεις μια οικεία και φιλόξενη διακόσμηση

Ελπίζουμε ότι οι παραπάνω συμβουλές και προτάσεις θα σου είναι χρήσιμες όταν θα διαμορφώσεις την τραπεζαρία στο σπίτι σου. Λάβε υπόψη ότι, όποιο στυλ διακόσμησης και να επιλέξεις, η τραπεζαρία είναι ένας οικείος χώρος όπου γευματίζεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Θα πρέπει λοιπόν να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σου και να αποπνέει ζεστασιά και οικειότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο