espa epixierisiako 2014-2020

Espiel akfaejf

Espiel akfaejf

Στρώνοντας το Τραπέζι: Πώς να Στρώσεις Σωστά το Τραπέζι για Επίσημες και Ανεπίσημες Περιστάσεις

Οι κανόνες του πώς να στρώσεις το τραπέζι μπορεί να σε μπερδέψουν αρκετά όταν θέλεις να οργανώσεις ένα επίσημο γεύμα, ένα εορταστικό γεύμα ή ακόμα κι ένα φιλικό brunch. Καλό είναι να ξέρεις όμως, ότι οι κανόνες για την τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων δεν δημιουργήθηκαν για μας μπερδεύουν. 

Αντίθετα, είναι εκεί για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, να μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα όταν τρώμε σε ένα λίγο έως πολύ οικείο κοινωνικό περιβάλλον, και να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την αναστάτωση που μπορεί να φέρουν λεκέδες στα ρούχα μας, οι ενοχλητικοί θόρυβοι, ή το ενδεχόμενο να πιάσουμε το ποτήρι του διπλανού μας αντί για το δικό μας.

Οι κανόνες για το στρώσιμο του τραπεζιού έχουν αλλάξει με τον πάροδο των χρόνων, και σήμερα δεν είναι τόσο αυστηροί όσο ήταν στην αρχή του περασμένου αιώνα. Παρόλα αυτά, οι παραδοσιακοί κανόνες είναι ακόμα σημαντικοί όταν πρόκειται να στρώσουμε το τραπέζι και καλό είναι να τους ακολουθούμε, ειδικά σε επίσημες περιστάσεις.

Σε αυτό το άρθρο, θα σου δείξουμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να τοποθετήσεις μαχαιροπίρουνα, πιάτα και ποτήρια στο τραπέζι, αλλά και πώς να διαλέξεις τα καλύτερα υφάσματα για την κουζίνα και άλλα αξεσουάρ για το γεύμα, ανάλογα με την περίσταση.

Στρώνοντας ένα εορταστικό τραπέζι

Οι κανόνες που ακολουθούν είναι χρήσιμοι, για παράδειγμα, όταν θέλουμε να στρώσεις το τραπέζι για τα Χριστούγεννα ή για κάποια επέτειο ή αν πρόκειται να σερβίρεις ένα παραδοσιακό μενού με τρία πιάτα. Σίγουρα θα έχεις συναντήσει αυτό το ανεπίσημο στυλ και σε εστιατόρια.

Στρώνοντας το Τραπέζι: Πώς να Στρώσεις Σωστά το Τραπέζι για Επίσημες και Ανεπίσημες Περιστάσεις
 • Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων πρέπει να ξεκινάει από τα αριστερά προς τα δεξιά: τα πιρούνια, τα μαχαίρια, τα κουτάλια. Τοποθέτησέ τα έτσι ώστε οι καλεσμένοι να μπορούν να τα πιάνουν από την έξω πλευρά προς τα μέσα όσο προχωράει το γεύμα. 
 • Το πιάτο τοποθετείται ανάμεσα από το πιρούνι και το μαχαίρι.
 • Η λάμα του μαχαιριού πρέπει να είναι στραμμένη προς το πιάτο.
 • Λάβε υπόψη ότι τα στέρεα φαγητά τοποθετούνται στην αριστερή πλευρά και τα υγρά στην δεξιά. Κι αυτός είναι ο λόγος που το πιάτο του ψωμιού ή/και της σαλάτας τοποθετούνται επίσης στα αριστερά, πάνω από το πιρούνι, ενώ τα ποτήρια στα δεξιά, πάνω από το μαχαίρι και το πιρούνι.
 • Το μαχαίρι για το βούτυρο, μικρό σε μέγεθος, τοποθετείται στο πιάτο του ψωμιού.
 • Αν σερβίρεις επιδόρπιο, μπορείς να τοποθετήσεις το ειδικό, μικρότερο πιρούνι στην αριστερή πλευρά, μεταξύ του πιρουνιού και του πιάτου ή πάνω από το πιάτο.
 • Η πετσέτα τοποθετείται είτε κάτω από το πιρούνι ή δίπλα του.

Αν υπάρχουν πάνω από ένα ποτήρια για διαφορετικά ποτά, μπορείς να τα τοποθετήσεις είτε στη σειρά από τα αριστερά προς τα δεξιά ή από τα δεξιά προς τα αριστερά, ή ακόμα και σε τριγωνικό σχήμα στη δεξιά πλευρά.

Διακοσμώντας το εορταστικό τραπέζι

 • Μπορείς να επιλέξεις χρωματιστά τραπεζομάντηλα και αξεσουάρ (πετσέτες και τραπεζομάντηλα μέσης) που ταιριάζουν ωραία με τις εορταστικές περιστάσεις.
 • Οι πετσέτες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αφήσεις τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη. Μπορείς να διαλέξεις απλές βαμβακερές πετσέτες ή με μικρές κεντητές λεπτομέρειες, σε ουδέτερες αποχρώσεις (λαχανί, κρεμ) ή σε έντονα χρώματα (κόκκινο, ροζ). Αν έχεις αρκετό χρόνο, μπορείς να τις διπλώσεις σε διάφορα σχήματα. Όμως φαίνονται ιδιαίτερα κομψές αν είναι διπλωμένες με απλό τρόπο, στα δύο ή στα τέσσερα, ή αν τις τυλίξεις μέσα σε κρίκους. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι το μέγεθος της διπλωμένης πετσέτας δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό του πιάτου.

Στρώνοντας ένα επίσημο τραπέζι

Ένα επίσημο τραπέζι περιλαμβάνει περισσότερα πιάτα και ποτά, άρα και περισσότερα μαχαιροπίρουνα, πιάτα, και ποτήρια. Ουσιαστικά, οι κανόνες για το στρώσιμο του εορταστικού τραπεζιού εφαρμόζονται και εδώ, αλλά υπάρχουν και μερικοί ακόμα. 

Σετ 4 σουπλά Casablanca Taupe 22x29 cm

Διακοσμώντας το επίσημο τραπέζι

Στρώνοντας το Τραπέζι: Πώς να Στρώσεις Σωστά το Τραπέζι για Επίσημες και Ανεπίσημες Περιστάσεις
 • Για ένα επίσημο τραπέζι, πρέπει να φροντίσεις ότι το τραπεζομάντηλο, το τραπεζομάντηλο μέσης και οι πετσέτες είναι άψογες. Το τραπεζομάντηλο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κοντό ούτε πολύ μακρύ: το τέλειο μάκρος σταματά στο μισό της απόστασης μεταξύ του τραπεζιού και του δαπέδου.
 • Διάλεξε λευκά βαμβακερά υφάσματα: είναι η καλύτερη επιλογή για ένα επίσημο τραπέζι. Τα κομψά είδη πετσέτας σε αυτή την περίπτωση είναι οι λευκές απλές πετσέτες χωρίς σχέδια.
 • Διακόσμησε το τραπέζι με συμμετρικό τρόπο, όσο γίνεται: η βασική διακόσμηση συμπληρώνεται από κεριά ή μικρά βάζα και λουλούδια. Μόνο φρόντισε αυτά να μην ενοχλούν τους καλεσμένους σου.

Η γλώσσα των μαχαιροπίρουνων

Ο τρόπος που τοποθετείς τα μαχαιροπίρουνα πάνω στο πιάτο όταν κάνεις διάλειμμα ή όταν σταματήσεις να τρως είναι σημαντικό κομμάτι των καλών τρόπων κατά τη διάρκεια ενός τραπεζιού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια γλώσσα που ανακοινώνει χωρίς λέξεις στον οικοδεσπότη ή το σερβιτόρο ότι μπορούν να πάρουν το πιάτο ή, αντίθετα, ότι απολαμβάνεις ακόμα το γεύμα σου.

Υπάρχουν δύο τρόποι τοποθέτησης των μαχαιροπίρουνων στο πιάτο κατά τη διάρκεια του γεύματος: ο Αμερικανικός και ο Ευρωπαϊκός τρόπος. Και οι δύο είναι σωστοί, αλλά είναι σημαντικό να μην εναλλάσσεις τους δύο τρόπους όταν τρως, αν θέλεις να ακολουθήσεις τους καλούς τρόπους.

Ο Αμερικανικός τρόπος τοποθέτησης των μαχαιροπίρουνων στο πιάτο

Οι Αμερικανοί και οι Καναδοί συνήθως κρατούν το μαχαίρι στο δεξί τους χέρι και το πιρούνι στο αριστερό όταν κόβουν, για παράδειγμα, μια μπριζόλα, αλλά αφήνουν το μαχαίρι στο πιάτο όταν τελειώσουν το κόψιμο. Στη συνέχεια πιάνουν το πιρούνι με το δεξί τους χέρι για να φάνε το κομμάτι που έχουν κόψει.

Αν έχεις συνηθίσει αυτό το στυλ (γνωστό και ως “στυλ ζιγκ-ζαγκ”) και αφήνεις κάτω το μαχαίρι για να πιάσεις το πιρούνι με το δεξί σου χέρι, θα ξέρεις ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις το μαχαίρι με την άκρη στο πλάι του πιάτου και τη βάση στο τραπέζι. Ο κομψός τρόπος είναι να το ακουμπάς στο πάνω μέρος του πιάτου, με τη λάμα προς τα μέσα.

 • Όταν κάνεις διάλειμμα για να μιλήσεις ή να πιεις κάτι, μπορείς να ακουμπήσεις το μαχαίρι στην πάνω πλευρά του πιάτου με τη λάμα προς τα μέσα και το πιρούνι παράλληλα με το μαχαίρι και τα δόντια του προς τα πάνω.
 • Όταν έχεις τελειώσει με το φαγητό, τοποθέτησε το μαχαίρι παράλληλα με το πιρούνι (με τα δόντια προς τα πάνω) και όσο το δυνατόν πιο κοντά. Και τα δύο μαζί θα πρέπει να είναι σε διαγώνια θέση στο πιάτο.

Ο Ευρωπαϊκός τρόπος τοποθέτησης των μαχαιροπίρουνων στο πιάτο

Ο Ευρωπαϊκός τρόπος διαφέρει από τον Αμερικανικό τρόπο γιατί το πιρούνι μένει στο αριστερό σου χέρι και όταν θα έχεις τελειώσει το κόψιμο, ενώ το μαχαίρι μένει στο δεξί σου χέρι.

 • Όταν κάνεις διάλειμμα, τοποθέτησε το πιρούνι και το μαχαίρι έτσι ώστε να τέμνονται στην άκρη. Το πιρούνι πρέπει να έχει τα δόντια προς τα κάτω, και η λάμα του μαχαιριού να είναι τοποθετημένη προς τα μέσα.
 • Όταν έχεις τελειώσει με το φαγητό, το μαχαίρι και το πιρούνι τοποθετούνται με παρόμοιο τρόπο όπως στο Αμερικανικό στυλ, με τη μόνη διαφορά να είναι ότι τα δόντια του πιρουνιού πρέπει να είναι προς τα κάτω.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για το στρώσιμο του τραπεζιού. Έχε τα στον νου σου την επόμενη φορά που θα καλέσεις οικογένεια και φίλους για γεύμα, για οποιαδήποτε περίσταση. Θα εκτιμήσουν όχι μόνο το ταλέντο σου στη μαγειρική αλλά και την αδιαμφισβήτητη κομψότητά σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μετάβαση στο περιεχόμενο